2020: Het Politieke Voorspel

Posted by Hannah Kabelka on October 8, 2020 at 9:13 amHet Politieke Voorspel…

…was de titel van de Johannes Rutgers Dialoog dit jaar. Wat moet politiek Den Haag beter regelen als het gaat om de toegang tot anticonceptie en abortus? En hoe kunnen we seksueel geweld voorkomen?

BNNVARA-Presentator Tim Hofman ging vanuit Tivoli Vredenburg in gesprek met de politieke jongerenorganisaties JOVD (VVD), CDJA (CDA), Jonge Democraten (D66), Jonge Socialisten (PvdA), DWARS (Groenlinks) en Perspectief (ChristenUnie), Rood (SP) en Pink (PvdD). Je kunt de livestream nu terugkijken via deze link (tip: instarten bij minuut 26.30).

In een peiling van Rutgers onder 1.000 jongeren van 18 tot 25 jaar zetten zij ‘het voorkomen van seksueel geweld’ op de eerste plaats. Daarna volgt de ‘toegang tot gratis anticonceptie’ en op de derde plaats staat ‘altijd toegang tot abortus’.

Over het belang van preventie van seksueel geweld is de overgrote meerderheid het eens. Jongeren vinden dat er op school verplicht lesgegeven moet worden over het herkennen en respecteren van grenzen. Hilde Wendel van de JOVD stelt “Het is ontzettend belangrijk we veel actiever gaan zijn om seksueel geweld te voorkomen, één is één te veel.” Sophie Heesen, Jonge Socialisten, vult aan: “Op het moment dat je jongeren van jongs af aan leert wat hun grenzen zijn dan weten zij al vroeg wat ze waard zijn. Zijn leerkrachten daar nog niet aan toe? Maak dan een actieplan zodat jongeren het wél leren op school.” Toch horen we ook een tegengeluid. Zo vindt Léonie Janssen van de Jonge Democraten dat er al te veel ‘over de schutting’ van het onderwijs wordt gegooid. Zij stelt dat er meer publiekscampagnes nodig zijn en seksueel geweld al aandacht krijgt op het consultatiebureau.

Op de vraag wat de organisaties meenemen naar hun grote zussenpartij antwoordt Hielke Onnink van het CDJA: “De preventie van seksueel geweld heeft voor ons prioriteit en handhaving is daarbij ook van belang.” Hij sluit een deal met Tim Hofman dat hij dit meeneemt naar de programmacommissie van het CDA in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021.

Tijdens het Politieke Voorspel spreken de politieke jongerenvertegenwoordigers ook bevlogen over de toegang tot anticonceptie en abortus, seksuele vorming en de internationale rol van Nederland. Ton Coenen, directeur van Rutgers zegt in zijn afsluitende woorden: “Ik kan niet wachten tot het moment dat de jongeren hier op het podium de nieuwe leiders van ons land zijn. Dan komt het allemaal voor elkaar.”

Rutgers organiseert elk najaar een bijeenkomst rond seksualiteit. Dr. Johannes Rutgers (1850–1924) is de naamgever van de voormalige Rutgers Stichting, een van de voorlopers van Rutgers. Hij was een pionier op het gebied van seksualiteit en anticonceptie. “Met de Johannes Rutgers Dialoog eren wij hem en willen wij onze relaties inspireren als het gaat om seksuele en reproductieve gezondheid en rechten,” zegt directeur Ton Coenen. Vanaf 2016, de zesde editie, heeft Rutgers de bijeenkomst omgedoopt van lezing tot dialoog. Zo kan een thema van meerdere kanten belicht worden. De Rutgers Dialoog is besloten en alleen op uitnodiging toegankelijk.

Share this:

Related posts