Rutgers Beleidsstuk: Intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis

Posted by Hannah Kabelka on August 26, 2020 at 1:32 pm



Geen ‘extraatje’ maar onderdeel van kwaliteit van leven en zorg

Intimiteit en seksualiteit zijn een wezenlijk onderdeel van ieders leven. Iedereen heeft het recht dit vorm te geven binnen de eigen mogelijkheden en behoeften. Voor ouderen zijn intimiteit en seksualiteit ook belangrijke thema’s. Ouderen die in een instelling verblijven zijn voor een groot deel afhankelijk van deze instelling en de medewerkers, soms ook waar het gaat om het kunnen beleven van intimiteit en seksualiteit. Het is daarom belangrijk dat een organisatie beleid formuleert op dit gebeid. Beleid biedt een houvast om het thema intimiteit en seksualiteit een structurele plek te geven binnen de organisatie. Er kan handelingsverlegenheid bij medewerkers zijn omtrent dit thema; beleid biedt daarin houvast. Daarnaast weten bewoners wat ze van de organisatie kunnen verwachten en wat de mogelijkheden zijn voor het kunnen beleven van intimiteit en seksualiteit op een voor hen prettige manier.

Dit document geeft beknopt weer hoe je als organisatie:
1. Een visie ontwikkelt rondom intimiteit en seksualiteit.
2. Van visie naar beleid naar implementatie toe werkt.
3. Dit beleid verankert in de organisatie.

Hier vind je de beleidsleidraad van onze lid Rutgers om instellingen zoals verpleeghuizen te helpen bij het formuleren van beleid op het gebied van het onderwerp intimiteit en seksualiteit.

 

Meer informatie?

Op www.seksindepraktijk.nl staan tips rondom het vormgeven van beleid in de ouderenzorg, is
scholingsmateriaal te vinden en meer kennis over intimiteit en seksualiteit voor zorgprofessionals.
Op www.zorgvoorbeter.nl/seksualiteit en www.waardigheidentrots.nl/category/onderwerpen/intimiteiten-seksualiteit staat meer informatie onder het dossier ‘intimiteit en seksualiteit’. Hier vind je ook het
werkboek ‘intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis’.

Share this:

Related posts